KULINARNA ALZACJA

Kuchnia alzacka jest melanżem wpływów gastronomii francuskiej i niemieckiej.

Okrętami flagowymi są tutaj:

1. CHOUCROUTE - kiszona i duszona kapusta, podawana z alzackimi kiełbaskami, potężnym kawałem tłustego boczku, golonką itp.
2. BAECKOEFFE - rożne mięsa (wołowina, wieprzowina, jagnięcina) duszone z jarzynami (kartofle, marchew, cebula, pory)
3. PSTRĄGI - przyrządzane na ogromną ilość sposobów
4. TARTE FLAMBÉE - tarta pokryta cebulą + skwarki z boczku, podawana na gorąco, często na ulicy, prosto z pieca
5. FOIE GRAS - Alzacja zaciekle walczy tutaj o prymat w jakości tego francuskiego smakołyku z Szampanią. Ma jednak jedną kolosalną przewagę, bowiem wytwarza się tutaj wino jakby stworzone do foie gras, a mianowicie słodkie Vendanges Tardives (VT) i Seléction Grains Nobles (SDV)
6. SER MUNSTER
7. TARTY OWOCOWE

Należy tutaj również wspomnieć, iż Alzacja jest niekwestionowanym liderem we Francji w dziedzinie produkcji piwa i mocnych alkoholi typu grappa.

Najlepiej (i najtaniej) jest jeść w zagubionych w Wogezach Fermes Auberges (FA) gdzie nie ma żadnej karty menu, bo podawane jest akurat to, co jeszcze rano biegało po podwórku (kaczki, gęsi, kury, świnki itp). Karty nie ma, ale za to smaki są zupełnie fantastyczne tzn. 100% naturalne. Innymi słowy menu jest tylko jedno, a jego cena zależy od tego jakie akurat zwierzątko tego rana poszło pod nóż. Każdy posiłek w FA jest ponadto zawsze okraszony totalnie kiczowatym, górskim pejzażem z widoczkami typu soczyste, zielone łąki z pasącymi się na nich krówkami i owieczkami.

Podsumowując: Alzacja jest zawsze „warta grzechu”, jest piękna, jest bajkowa, jest naturalna, a jej wina to prawdziwa extraklasa. Powszechnie uważana jest nie tylko za najpiękniejszy region winiarski Francji, ale również za jedno z najstarszych miejsc uprawy winorośli (ponad 3 000 lat).

Słynna Route des Vins d'Alsace snując sie leniwie posród nad wyraz urokliwych Wogezów łączy ze soba praktycznie wszystkie znaczące winnice i winiarzy, a także romantyczne miasteczka (villages) winiarskie. Malownicze wioski są zawsze pełne kwiatów, natomiast produkowane tutaj wina (Riesling, Pinot Gris, Gewürtztraminer, Vendanges Tardives i Selection Grains Nobles) są klasyfikowane posród najlepszych w świecie.